Het is misschien niet de eerste persoon waaraan je denkt bij het onderhoud van je woning en de installaties die zich erin bevinden, maar een chauffagist kan je toch zeer goed van dienst zijn. Om een simpel voorbeeld te geven: voor een verplicht onderhoud van de verwarmingsketel.

Wat doet een chauffagist?

Zoals de naam het al doet vermoeden, houdt een chauffagist zich bezig met allerhande verwarmingsinstallaties. Hij is expert in het plaatsen, onderhouden en herstellen van je verwarmingssysteem.  Denk hierbij aan volgende werkzaamheden: 

  • Verbindingen monteren
  • Verwarmingsketels plaatsen en aansluiten
  • Leidingen bewerken en snijden
  • Air conditioning installeren
  • Isolatiemateriaal aanbrengen
  • ... 

Voor al deze werken is het belangrijk dat de verwarmingsinstallateur of hersteller zich bewust is van belangrijke, specifieke aandachtspunten omtrent je verwarming. Alleen zo ben je zeker van een deskundige herstelling of plaatsing. Ga daarom steeds voor een erkend verwarmingsinstallateur die de kneepjes van het vak kent en zich geregeld laat bijscholen.

Wat is het verschil tussen een chauffagist en een loodgieter?

Er bestaat soms wat verwarring tussen het takenpakket van een loodgieter en dat van een chauffagist. Dat is logisch, want beide beroepen hebben heel wat dingen met elkaar gemeen. De taak van een loodgieter is vooral het plaatsen, onderhouden en herstellen van waterleidingen en riolering. Vaak wordt gedacht dat loodgieters zich ook bezighouden met de leidingen van verwarmingsinstallaties, maar dat is niet altijd het geval. 

Zoek je een specialist voor werken aan je verwarming, dan ga je best naar een chauffagist. Zoals hierboven al aangehaald, moet een chauffagist op de hoogte zijn van heel wat belangrijke aandachtspunten. Het zou kunnen dat een loodgieter, omwille van het brede vakgebied, niet gespecialiseerd is in deze belangrijke details. Daarvoor ben je dus bij een chauffagist wel aan het goede adres, want net deze aandachtspunten maken dat werken aan verwarmingsinstallaties een vak apart wordt. Een gespecialiseerde chauffagist heeft waarschijnlijk ook specifieke opleidingen en bijscholingen gevolgd, die voor een loodgieter minder van belang zijn.

Verplichte keuring van je verwarmingsketel

Heb je een centraal stooktoestel op gas? Dan is het wettelijk verplicht om deze elke twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Voor een centrale verwarmingsketel op stookolie of vaste brandstof moet dat zelfs jaarlijks gebeuren. De kans is vrij groot dat je dit niet zelf kan. Het spreekt dus voor zich dat je hiervoor beroep doet op een professionele chauffagist. 
Natuurlijk heeft zo’n onderhoud heel wat voordelen voor jouw verwarmingsinstallatie. 

  • In de eerste plaats wordt de veilige werking nagekeken, wat dus ook jouw veiligheid ten goede komt. 
  • Daarnaast gaat de ketel veel langer mee als hij regelmatig wordt onderhouden. 
  • Tot slot zorgt een goed onderhoud voor een lager energieverbruik. Dat komt jouw energiefactuur en het milieu sterk ten goede.

Doe een beroep op een chauffagist van Elfas


Wil je er zeker van zijn dat de werken aan jouw verwarmingsinstallatie door een specialist worden uitgevoerd? Doe dan een beroep op een chauffagist van Elfas. Onze experts onderhouden, herstellen of installeren het verwarmingssysteem met de grootste precisie en vakkundigheid. 

De vakmannen van Elfas helpen je graag verder met al je vragen of extra informatie. Contacteer ons telefonisch op +329 396 32 50 of via mail naar facility@elfas.be. 

Ben je benieuwd wat de diensten van onze chauffagist je kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.