Ben jij een liefhebber van tapijten op de vloer in je woning? Logisch, want een tapijt creëert een warme en huiselijke sfeer in de woning. Het voelt zacht aan onder je voeten, ze bestaan in bijna alle kleuren, vormen en maten. Het grote nadeel? Het onderhoud en de reiniging van een tapijt. En dan hebben we het niet enkel over het stof dat zich erin vastklampt. Ook vlekken, zand of andere viezigheid lijken er gemakkelijk hun thuisbasis te vinden. Gelukkig bestaan er heel wat trucjes om je tapijt te reinigen, om hem zo lang mogelijk als nieuw te houden.

Stof en zand wegstofzuigen

Een tapijt stofzuigen lijkt wel de eenvoudigste en snelste manier om je tapijt van stof en zand te ontdoen. Dat klopt, al zijn er enkele trucjes om het stofzuigen nog beter en efficiënter te laten verlopen.

Om te beginnen zet je best alle meubels en objecten aan de kant, zodat je de volledige oppervlakte van het tapijt vrij hebt en geen delen vergeet. 
Daarnaast is het belangrijk om niet te snel heen en weer te gaan met de stofzuiger, zodat hij goed al het vuil kan opnemen.

Een andere handige tip is om de beweging van de stofzuiger af te wisselen. Ga eerst horizontaal over het tapijt, om vervolgens nog een keer verticaal te gaan. Zo ben je er zeker van dat al het vuil werd opgezogen.

Ook is het nuttig om voor de randen en hoeken op je knieën te zitten. Haal hiervoor de slang van de stofzuiger en zuig met de telescoopbuis alles op. 
Hulpstukken voor de stofzuiger zijn een handige manier om het stofzuigen van je tapijt gemakkelijker te laten verlopen. Dat scheelt enorm in inspanning en het verwijdert nog meer stof en zand dan met de gewone stofzuigermond.

Om de zuigkracht van de stofzuiger optimaal te houden, moet je de stofzuigerzak voldoende leegmaken. Hoe voller deze zit, hoe minder krachtig hij zal zuigen.

Grote schoonmaak met een stoomreiniger

Als je kiest voor een tapijt in je woning, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk als nieuw houden. Daarom raden we aan om minstens twee keer per jaar een grondige schoonmaak uit te voeren met een stoomreiniger. Door de hete stoom worden de micro-organismen gedood en blijft je tapijt vrij van nare geurtjes of vervelende vlekken.

Huishoudmiddelen om je tapijt te reinigen

Je hoeft niet altijd dure producten aan te kopen om een grondige reiniging uit te voeren. Soms volstaan eenvoudige huishoudmiddelen al om het tapijt proper te houden. 

Een van de meest simpele producten is bruisend mineraalwater. Door het koolzuur verdwijnen de meeste vlekken als sneeuw voor de zon. Dit is vooral van toepassing bij verse vlekken die nog niet helemaal zijn ingetrokken in het tapijt. 

Een ander huishoudproduct is groene zeep. Doe wat groene zeep op de vlek en wrijf het uit met een natte doek. 

Nog een ander middel tegen vlekken is scheerschuim. Het klinkt misschien ongewoon, maar met scheerschuim verwijder je vlekken gemakkelijk uit je tapijt. Spuit een laagje op de vlek en wrijf het goed in. Vervolgens verwijder je het schuim door er met heet water en een handdoek over te deppen. 

Tot slot kan ook soda een wondermiddel zijn om vlekken te verwijderen. Strooi het zuiveringszout over de vlek en laat het een nacht intrekken. Je hoeft zeker niet voorzichtig te zijn, want de vlek kan best een grote hoeveelheid soda gebruiken. De dag erna stofzuig je het zout op.

Contacteer Elfas voor jouw tapijtreiniging

Heb je een hardnekkige vlek in je tapijt en weet je niet hoe je deze eruit kan krijgen? Ga dan eens ten rade bij Elfas. Als specialist in reiniging en schoonmaak weten we als geen ander de beste methodes om jouw tapijt een effectieve reiniging te geven.

Ben je benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen? Wij bespreken samen alle mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op via +329 396 32 50. Ook via mail beantwoorden we al je vragen, en kan je bovendien een vrijblijvende offerte aanvragen: facility@elfas.be.