Bent u op zoek naar een bedrijf gespecialiseerd in het onderhouden, restaureren en herstellen van parketvloeren? Dan kan u steeds rekenen op Elfas. Onze experts hebben ruime ervaring in het herstellen en beschermen van nieuwe en oude parketvloeren. Bij een restauratie van een parketvloer zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Deze zijn opschuren, reinigen, oliën en vernissen. Voor de meest complete behandeling bij het onderhoud of restaureren van uw vloer, kiezen we meestal van een combinatie van deze technieken.

Vraag hier een offerte aan voor uw parket restauratie

Een gedetailleerde afwerking

Een parketvloer is een karaktervolle toevoeging aan uw woning. Het geeft veel sfeer en een warm gevoel. Een echte houten vloer heeft echter wel wat zorg nodig. Om de levensduur van uw parketvloer te verlengen is het belangrijk deze te behandelen op de juiste methode.

Kies voor een afwerking met een prachtig resultaat waar detail en kwaliteit centraal staat. Bij Elfas kan je terecht voor zowel het onderhoud als een renovatie van uw parketvloeren. Onze methodes bij herstel van bijvoorbeeld waterschade zijn ontwikkeld om u het beste resultaat af te leveren met een naadloze afwerking.

Parket restauratie werkwijze

Omdat elke parket vloer anders is, bekijken we steeds elke situatie voor we beslissen hoe we te werk gaan. Zo kan je in oude kastelen niet dezelfde methodes toepassen als op moderne parketvloeren.

Hieronder geven we u een overzicht van de meest courante technieken en methodes waarop wij te werk gaan bij het herstellen en renoveren van planken vloeren.

Vraag hier een offerte aan voor uw parket restauratie

Opschuren

Het opschuren van uw parketvloeren is een erg intensieve ingreep maar ook noodzakelijk voor een goed herstel. Het belang van het schuren is vooral het wegwerken van lichte schade door gebruik zoals krassen, vegen, vlekken en strepen.

Schuren gebeurt voor het verwijderen van oude lak- of vernislagen en voor het wegwerken van krassen, vlekken en verkleuringen. We starten met een grove korrel voor maximale verwijdering en eindigen met een fijne korrel voor een mooie afwerking. Afhankelijk van de toegepaste werkwijze wordt gebruik gemaakt van verschillende schuurtechnieken met verschillende machines, groot of klein.

Reinigen

Een grondige reiniging van uw parket is vooral van belang wanneer deze geolied is. Dit gebeurt met een intensiefreiniger waarmee uw vloer behandeld wordt. Wanneer na de behandeling de vloer terug droog is, staan de vezels open en ligt al het opgehoopte vuil aan de oppervlakte. Dit vuil kan vervolgens makkelijk verwijderd worden met een  schrob- of schuurmachine.

Een reiniging heeft ook nut bij de restauratie van een reeds verniste parketvloer. Waar de oude vernislaag versleten is ligt de parketvloer bloot en is deze erg vatbaar voor bevuiling en vlekvorming. Na het verwijderen van de oude vernislaag over het volledige vloeroppervlak, opteren wij er steeds voor om de vloer te behandelen met een intensiefreiniger. Hierdoor wordt een veel mooier resultaat bekomen.

Oliën

Het oliën van uw vloer beschermt het hout tegen slijtage en vlekken. Olie is tevens de beste keuze wanneer je de natuurlijke structuur van het hout wil behouden. Met olie zijn er veel verschillende toepassingen zoals oude parketvloeren opfrissen en voeden of het toevoegen van een kleur aan uw vloer. In dit laatste geval gaat de parketvloer mooie kleurnuances krijgen in de kleur van uw keuze.

Ons team aan experts kan samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn en welke olie het beste past bij uw wensen. De olie wordt vervolgens aangebracht met een boenmachine of manueel met een doek.

Oliën gebeurt steeds in combinatie met een reiniging of schuurbeurt van uw parketvloer.

Let op, een geoliede parketvloer vraagt het nodige periodieke onderhoud. Vraag raad aan uw expert hoe je dit  zelf kan doen of laat dit op regelmatige basis voor u doen om de levensduur van uw parketvloer te maximaliseren.

Vernissen

Voor een laatste afwerking bij een restauratie of renovatie kan u kiezen om uw parketvloer te vernissen. De vernis vormt een extra beschermlaag tegen vlekken en strepen en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Deze behandeling wordt steeds met veel zorg uitgevoerd en moet, voor het beste resultaat, meerdere malen herhaald worden. Elke laag vernis wordt aangebracht met een borstel of een lakroller. Deze techniek is van groot belang om uw parketvloeren het mooiste resultaat te geven. Bij vernis kan u tevens kiezen tussen een matte of glanzende afwerking.

Parket onderhoud

Het onderhouden van uw parket kan intensief zijn afhankelijk van het soort vloeren. Daarom is het steeds goed om beroep te doen op een expert voor een groot onderhoud. Alledaagse zaken kan u uiteraard zelf doen.

Om zelf aan de slag te gaan geven we u nog een aantal kostbare tips om uw parket zo goed mogelijk te onderhouden:

  • Gebruik aangepaste producten voor uw type parket (oude parket, eiken vloeren...)
  • Vermijd schuurpapier en schuurmachines
  • Vermijd (veel) water op jouw parket
  • Kies boenwas zorgvuldig uit
  • Laat grote beschadigingen (krassen, vlekken, groeven …) over aan een expert
Vraag hier een offerte aan voor uw parket restauratie

Kies voor een deskundige parket restauratie

De renovatie van oude parket of andere houten vloeren is een arbeidsintensieve onderneming voor u het juiste materiaal en kennis voor nodig heeft. Betrouw daarom op de professionele diensten van Elfas.

Wij helpen u om uw parketvloer te restaureren en onderhouden. Van schuren tot boenen, u kan steeds rekenen op onze vakmensen voor elke restauratie.

Veelgestelde vragen

<p>Wanneer u uw parket terug mooi wil krijgen is het eerst belangrijk om vast te stellen wat de beste behandeling is in uw geval. Houten vloeren kunnen erg van elkaar verschillen en hebben vaak een andere benadering nodig. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden als er bijvoorbeeld kleine herstellingen nodig zijn of andere ingrepen.</p>
 

Onze experts raden u aan om tweewekelijks uw vloer met een vochtige doek of dweil schoon te maken. Gebruik een klamme dweil of mops met lauw water en een kleine hoeveelheid product, aangepast aan uw vloer.

Een ideale behandelingstermijn voor een groot onderhoud voor parketvloeren is minstens één maal per jaar. Door uw vloer jaarlijks te voorzien van een een behandeling blijft deze gezond. Daarnaast kan je onderstaande termijnen in het achterhoofd houden als u graag uw parketvloer in de beste staat wenst te houden.

  • Stofzuigen, vegen, swifferen: dagelijks
  • Dweilen met water en zeep: maandelijks
  • Onderhoudsolie: om de 6 à 12 maanden
  • Groot onderhoud (reinigen, schrobben, oliën): om de 12 à 24 maanden

Als uw parket beschadigd is dan is het eerst en vooral belangrijk om vast te stellen hoe erg de schade is. Afhankelijk van de oppervlakte en de oorzaak kan er gekeken worden naar een gepaste oplossing voor uw parket. Vraag steeds raad aan een expert wanneer u een schadegeval heeft.