Heb jij een parketvloer in je woning liggen? Dan geniet je ongetwijfeld van een warme en charmante sfeer in huis. Het grote nadeel is echter wel dat een houten parketvloer het nodige onderhoud nodig heeft, wil je het blijvend laten stralen. 

Het belang van een goede parket renovatie

Veel mensen denken dat enkel oude parket renoveren nodig is. Toch is het ook verstandig om je parket bij de minste schade te laten nakijken en behandelen. Een houten vloer is namelijk zeer gevoelig aan beschadiging, hoe oud of recent de vloer ook is.

Denk maar aan kleine krasjes, putjes, vlekken of andere oneffenheden. Maar ook verkleuringen door de zon of slijtage aan de afwerkingslaag zijn niet onvermijdelijk. Een parket renovatie biedt hierbij de oplossing. 

Bovendien is het ook raadzaam om, ook zonder zichtbare schade, je parket periodiek te laten renoveren. Op die manier vermijd je dat onzichtbaar stof of vuil het parket na verloop van tijd toch zichtbaar gaat beschadigen. 

Parket renoveren: hoe pak je het aan?

Wij hebben hierbij één gouden tip: vraag advies of hulp aan een professional. Alleen wanneer je zelf over de nodige expertise beschikt, kan je de parket renovatie zelf uitvoeren. Een houten vloer is namelijk gevoelig aan schade bij gebruik van verkeerde producten of methodes. 

Bij Elfas hanteren we een vaste werkwijze voor het renoveren van parket. 

Allereerst bekijken we het type parket. Moeten we een visgraat parket renoveren, een mozaiek parket renoveren... En nog belangrijker: met welke houtsoort en afwerkingslaag hebben we te maken? Vervolgens analyseren we de aard van de schade en de toestand van de vloer. Op basis daarvan bepalen we de nodige renovatiewerken. 

Wanneer we de nodige renovatie hebben bepaald, maken we de vloer volledig vrij. Dat wil zeggen: meubels en tapijten worden weggehaald, zodat het parket leeg is om efficiënt te kunnen werken. 

Vervolgens gaan we de parketvloer schuren. Dat doen we om de oude beschermingslaag volledig te verwijderen, zodat de originele vloer bloot komt te liggen. Tegelijk egaliseren we krassen of putjes in de vloer. Hiervoor gebruiken we onze professionele schuurmachines, zodat de oppervlakte weer mooi egaal wordt. 

Tijdens het schuren komt onvermijdelijk stof en vuil vrij uit de vloer. Voordat we verder gaan met de eigenlijke renovatie, maken we de vloer eerst stofvrij. Zo vermijden we dat dit vuil zich opnieuw in het hout kan nestelen en na verloop van tijd schade kan toebrengen. 

Merken we grotere schade op dan oppervlakkige krasjes en putjes? Dan vervangen we de planken. Ook losliggende planken maken we opnieuw vast in deze fase van de renovatie. 

Nu de vloer hersteld is, houdt het nog niet op. We willen natuurlijk dat je parket zo lang mogelijk als nieuw blijft en dat hij zijn waarde blijft behouden. Daarom brengen we tot slot een nieuwe beschermingslaag aan. Hierbij heb je de keuze tussen olie, vernis of wax, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Parket renoveren: prijs

De ene parketvloer is de andere niet. Een eenduidige prijs voor het renoveren van parket kunnen we dus niet geven. De kosten voor een parketrenovatie hangen af van verschillende factoren. Zo zal de te behandelen oppervlakte een bepalende factor zijn. Maar ook het type van de vloer (geolied, laminaat, keramisch parket...) of de omvang van de schade bepalen de kostprijs. 

Wil je weten wat je parket renoveren zal kosten? Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Parket laten renoveren door Elfas

Merk je enige vorm van slijtage op aan je parketvloer, zoals veroudering, verkleuring of oneffenheden? Wacht dan niet te lang om dit te laten herstellen. Zelfs de kleinste vorm van schade kan grote gevolgen hebben voor je charmante houten vloeren. 

De experts van Elfas komen met plezier langs om de toestand te bekijken en de nodige renovatiewerken te bepalen. Ze weten als de besten welke materialen en technieken vereist zijn bij het type en de toestand van jouw parketvloer. 

Heb je nog vragen over onze diensten of wil je graag weten wat een renovatie je zal kosten? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op: +329 396 32 50. Ook via mail kan je ons bereiken: facility@elfas.be. Wij komen zo snel mogelijk bij je terug.