Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan je woning. Toch verliest het hout al snel zijn charmes na verloop van tijd. Gelukkig kan dat vermeden worden door een periodiek onderhoud. Een belangrijke stap in dat onderhoud is het schuren van parket.

Waarom parket schuren?

Het nut van een parketvloer schuren is voornamelijk om kleine beschadigingen zoals krasjes, vegen, strepen of vlekken weg te werken. Ook wanneer de beschermingslaag van je parketvloer aan vernieuwing toe is, wordt de verouderde laag eerst weggeschuurd. Met andere woorden: schuren is een noodzakelijke handeling bij het onderhoud en de herstelling van je houten parketvloeren. 

Bij het schuren van parket verwijderen we de bovenste laag van de vloer (de beschermingslaag, vaak olie, wax of vernis) zodat de originele vloer bloot komt te liggen. Op die manier kunnen we efficiënt aan een eventuele herstelling beginnen en de vloer vervolgens opnieuw afwerken.

Hoe gaan we te werk?

Een belangrijke kanttekening die we hier eerst moeten maken: alles hangt af van het type van de houten vloer. Gaan we een bamboe parket schuren, een eiken parket schuren of hebben we te maken met een geolied parket? Daarom analyseren we eerst de toestand en het soort van de vloer voordat we aan het schuren beginnen. Parket is namelijk zeer gevoelig, en het juiste gebruik van producten en materialen is cruciaal voor de levensduur en uitstraling van je houten vloeren. 

Allereerst treffen we de nodige voorbereidingen. Dat wil zeggen: alle meubels, tapijten en andere accessoires in huis van de vloer weghalen. Vervolgens controleren we de parketvloer op spijkers of andere uitstekende materialen die schade aan de schuurmachine kunnen veroorzaken. Ook maken we de vloer vrij van stof en vuil om een optimale schuurbeurt te kunnen garanderen. 

Een eerste stap in het schuren zelf, is het gebruik van een boenmachine, voorzien van schuurschijven. Met deze machine worden kleine krassen, strepen en vegen weggeschuurd. Ook verwijderen we hiermee de eventueel aanwezige vernislaag.


Daarna schuren we de grote krassen, kanten en hoeken weg met een kleinere schuurmachine of met een bandschuurmachine. De keuze voor het geschikte apparaat hangt af van de situatie en de diepte van de beschadigingen. 

Bij het schuren starten we met een grove korrel, en een goed afgestelde schuurmachine om het grove werk te verrichten. Daarna gaan we gedetailleerd te werk met een verfijnde korrel. Op die manier bekomen we een gericht en nauwkeurig glad resultaat. 
Na het schuren verwijderen we opnieuw al het stof en vuil. Dat is nodig om te vermijden dat het stof zich in het parket dringt en zo opnieuw schade aanricht aan het oppervlak. 

Tot slot gaan parket schuren en vernissen hand in hand. Dat wil zeggen dat we de behandeling van de parketvloer afronden met een nieuwe laag van bescherming, vaak vernis. Je kan ook kiezen voor olie of lak, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Deze beschermingslaag zorgt ervoor dat je vloer lang zijn charmes behoudt. Zo wordt ook de levensduur van je houten parket verlengd.

Parket schuren: prijs

De prijzen voor het schuren van parket hangt sterk af van verschillende factoren. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat schuren van een parketvloer een behoorlijk tijdrovende klus is. Veel zal dus afhangen van de te behandelen oppervlakte. 

Ook hou je best rekening met het aantal beschadigingen en de aard van de schade. Diepe krassen en putten zullen natuurlijk meer tijd in beslag nemen dan kleine, oppervlakkige krasjes. 

Tot slot zal ook de vervolgbehandeling een invloed hebben op de prijs van de parketbehandeling. Hiermee bedoelen we de extra beschermingslaag die we aanbrengen na het schuren om de levensduur en charme van het parket te optimaliseren. 

Wil je weten wat het schuren van jouw parketvloer zal kosten? Vraag dan volledig vrijblijvend een offerte aan via onze website.

Parket laten schuren door een expert

Wil je jouw parket het beste onderhoud geven, zodat het zijn warmte en charme niet verliest en zijn waarde behoudt? Dan is de hulp van een professional ten zeerste aangeraden. Zelf je parketvloer schuren vraagt namelijk om de nodige kennis en is een tijdrovende klus. 

De experts van Elfas zijn ervaringsdeskundigen op het vlak van parketonderhoud en herstellingen. Ze weten dan ook als geen ander welke methodes en producten geschikt zijn voor jouw houten vloeren. Met de grootste zorg garanderen ze een optimaal resultaat en laten ze jouw vloeren weer stralen als nooit tevoren. 

Heb je vragen over onze diensten? Neem dan telefonisch contact met ons op: +329 396 32 50, of stel ze via mail naar facility@elfas.be. Wij beantwoorden je zo snel mogelijk.